átváltás akadálymentes nézetre
1. kép

Hírek, aktualitások

Ónodi Czudar-lakoma és Telkibánya aranygombjai

A Nemzeti Tankönyvkiadó immár hagyománnyá váló, rangos országos történelem versenyének döntőjébe megyénkből két csapat jutott, mindkettő a Földes Gimnáziumból.

A vetélkedő során a diákoknak számos kreatív feladatot kellett megoldani. Középkori fesztivál programját és plakátját kellett megtervezni és elkészíteni Anjou királyaink idejéből megyénk korabeli településéhez, történelmi személyéhez kötődően. Az egyik csapat az ónodi vár 14. századi építtetőjét, az országos méltóságú ónodi Czudar Pétert választotta, a másik csapat Telkibánya középkori aranybányászatához kötődően készített programokat és plakátot. Újabb feladatként a facebook oldalain honlapot kellett szerkeszteni a fiktív fesztiválokhoz, és támogatókat kellett gyűjteni a tervezett rendezvényekhez. Ónod polgármestere, Tarnóczi József az elsők között ajánlotta segítségét. A településről írott történeti monográfiát ajándékozta a versenyző diákoknak és remek riportalany volt a képzeletbeli fesztivált népszerűsítő újság egyik rovatában. A telkibányai bányásznaphoz kitalált „aranygombos” programokat is sokan támogatták a honlapon, a döntő zsűrijének legjobban a fesztivált népszerűsítő újság verses reklámja tetszett.

A kreatív feladatok mellett a kijelölt korszak elmélyült ismeretét is megkövetelte a szoros verseny, ahol megyénk csapatai a 4-5. helyet szerezték meg. A sikeres diákok: Botos Árpád, Kurusta Zsolt, Mihók Anna, Pecsenye Flóra, Szabó Dániel, Szőke Tamás. Felkészítő tanáruk dr. Szabó Istvánné volt.

2012.12.10.

Anjou királyaink és a rozgonyi csata

Az Oktatási Mecénás Pályázat támogatásával a Földes Gimnázium 14. alkalommal rendezte meg hagyományos megyei történelem versenyét az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.

Az idei téma az Anjou királyaink kora és a rozgonyi csata volt, amely éppen 700 évvel ezelőtt történt.

A vetélkedőre 21 csapat érkezett, az írásbeli fordulót követően a Nemzeti Tankönyvkiadó országos döntőjén sikeresen szereplő Földes-diákok mutatták be az Anjou-korral és megyénkkel kapcsolatos kreatív feladataikat. A megyei szóbeli döntőbe 8 csapat jutott. A sokszínű feladatok megoldásában az első helyet az Aggteleki Általános Iskola csapata szerezte meg, tagjai Horkay László, Marosi Márk, Újhelyi János, felkészítő tanáruk Fábri Zsuzsanna volt. Második helyezést ért el a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolából a Debreceni Bence, Filepkó Dominik, Sándor Tamás alkotta csapat, felkészítő tanáruk Somosiné Csák Zsuzsanna. Harmadik helyezett lett a miskolci Fazekas úti iskola csapata, tagjai Pém Sára, Putnoky Zita, Varga Lilla, felkészítő tanáruk Miguleczné Ducsai Mónika volt.

A verseny döntőjébe jutott csapatok és tanáraik értékes könyv- és tárgyjutalomban részesültek.

A versenyen készült képeink:

 

2011. december 1.

December 1-én a Miskolci Galériában „Képek Miskolcról - Miskolc képei” címmel munkamegbeszélésre került sor a Miskolci Egyetem, a Herman Ottó Múzeum, a Megyei Könyvtár vezetőinek részvételével. A konferencián előadást tartott Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet az audiovizuális emlékgyűjtés pályázat tapasztalatairól és dr. Szabó Istvánné az iskolatörténeti kiállítás értékes könyveiről, fotóiról.

Mácsay Vivien 12. A osztályos tanuló magyar nyelvből és történelemből bejutott az OKTV második fordulójába.

2011. november 29.

November 29-én Budapesten, a Terror Házában ünnepélyes keretek között került sor a TÁMOP-Audiovizuális emlékgyűjtés pályázatunk zárórendezvényére. Schmitt Mária nyitóbeszéde után Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntötte a résztvevőket, s köszönte meg munkájukat. Megkaptuk a pályázatot értékelő, elemző kötetet, amelyben Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet írását is megtalálhatjuk, ugyanis a 260 résztvevő iskola közül minket kérték fel tapasztalataink összegzésére.

Reméljük, folytathatjuk az interjúkészítést, amely nagy élményt jelentett mindannyiunknak!

2011. november 24.

November 24-én rendeztük meg hagyományos megyei történelem versenyünket az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára.(Képek)

2011. november 2-5.

November 2-5. között Szekszárdon rendezték idén a Honismereti Akadémia középiskolai konferenciáját, ahol iskolánkat Sélley Fanni és Nyilasi Zoltán képviselte. A 10.A osztály diákjai a rendezvényen iskolánk történetéről és iskolamúzeumunkról tartottak projektoros előadást. Élményeikről beszámolót készítettek. (Kastélytörténet Szekszárdon cikk )

2011. október 22-23.

Október 22-23-án került sor Budapesten a Gloria Victis 2011 országos történelmi és művelődéstörténeti vetélkedő középdöntőjére és döntőjére. A versenyen a Kárpát-medence 190 csapata indult. Idén II. Rákóczi Ferenc és kora volt a verseny témája. Iskolánk csapata az országos döntőn a 6. helyet szerezte meg. A kétnapos rendezvényen került sor az 1956-os budapesti események műegyetemi rendezvényén való részvételre, valamint az azt követő fáklyás felvonulásra. A felemelő megemlékezések méltó befejezése volt a magas színvonalú szóbeli döntő, amelyen iskolánkat Mácsay Vivien, Ivánkó Natália 12.A és Pokó Csongor 12.C osztályos tanuló képviselte.

Gratulálunk a szép eredményhez!

2011. október 22.

Október 22-én ünnepeltük az 1956-os forradalom évfordulóját és a köztársaság napját. Az ünnepi műsort dr.Puskás István állította össze, és a 10.A osztály diákjai előadásában láthattuk. Történelem órákon emlékeztünk a forradalom és szabadságharc eseményeire. Koszorúzásra került sor Oláh Miklós emléktáblájánál a Vitézi Rend képviselőivel. A Széchenyi emléktáblánál diákjaink a Földes Öregdiákok Egyesületének képviselőivel helyezték el az emlékezés koszorúit. (Képek a műsorról) (Koszorúzás képek)

2011. október 12.

Október 12-én nagyszabású ünnepség keretében nyitottuk meg iskolatörténeti kiállításunkat. (KÉPEK) Rendezvényünkön igazgató úr nyitóbeszéde után iskolánk diákszínpada hangulatos irodalmi összeállítással idézte fel iskolánk történetének fontos eseményeit. Iskolánkat 450 éves fennállása és épületünk 100 éves évfordulója alkalmából köszöntötte.

Gáspár Marcell volt Földes-diák bejelentette a Földes Öregdiák Egyesület megalakulását, amelynek korelnöke dr. Kaló Emil orvosprofesszor lett, aki  volt diákként meleg szavakkal köszönte meg a megtisztelő felkérést.

Barna György, a Lézerpont vezetője és dr. Dobrossy István levéltár-igazgató , Kiss László újságíró felajánlásaként került sor az iskolaépület 100 évvel ezelőtti fotója alapján készült kép átadására. Barna György és dr. Dobrossy István Miskolc múltjáról szóló, közösen készített albumát adta át az iskola diákvezetőinek a Földes Ferenc névért folytatott eredményes kampány elismeréséül .

A meghívott vendégek megtekintették a kiállítást, majd részt vettek a fogadáson.

2011. október 10-15.

Október 10-15 között rendeztük idén a Földes konferencianapokat, amelynek keretében dr. Dobrossy István tartott előadást iskolánk érdeklődő diákjainak az iskolai könyvtárban iskolaépületünk 100 éves történetéről.

Versenyeredmények


Nagy László Fizikaverseny megyei forduló,
Összesített eredmény II. helyezés ,
(9. évfolyam) megyei forduló,
1. hely Györffi Ádám György 9.B ,
2. hely Dienes Ákos 9.C ,
10. hely Tajti Péter 9.C ,
(10. évfolyam) megyei forduló,
4. hely Zámbori Zalán 10.C ,
5. hely Miskolci Tamás 10.B ,
(10. évfolyam, csapat) megyei forduló,
2-3. hely Zámbori Zalán 10.C, Miskolci Tamás 10.B,
(11. évfolyam) megyei forduló,
2. hely Orbán Balázs 11.C ,
3. hely Gyulai Márton 11.C ,
(11. évfolyam, csapat) megyei forduló,
1. hely Gyulai Márton 11.C, Orbán Balázs 11.C,
(12. évfolyam) megyei forduló,
2. hely Mihók Márton 12.C ,
5. hely Detki Benedek 12.C ,
(12. évfolyam, csapat) megyei forduló,
3. hely Detki Benedek 12.C, Mihók Márton 12.C


Oláh György Országos Kémiaverseny (I. kategória) országos forduló,
5. .hely Csécsi Marcell 10.C Felkészítő tanár: Fóris Tímea

(III. kategória) országos forduló,
3. hely Al-Hag Johanna Iman 11. D Felkészítő tanár: Szepesiné Medve Judit


Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny (programozás kategória 5-8. o.) 3., döntő forduló,
országos 18. hely, 83 pont Nácsa Dominik (8.B),
országos 2. hely, 192 pont (Junior diákolimpiai válogatóversenybe jutott) Révész Máté (8.B) Felkészítő tanár: Csató Endre


Informatika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (II. programozás kategória ) 3., döntő forduló,
országos 2. hely, 199 pont (diákolimpiai válogatóba jutott) Gáspár Attila (12.h) Felkészítő tanár: Csató Endre


Nemes Tihamér Országos Informatikai Tanulmányi Verseny (Alkalmazás kategória, 7-8. korcsoport) 2. forduló,
országos 15. hely, 256 pont (döntőbe jutott) Csató Balázs (8.B),
országos 18. hely, 250 pont (döntőbe jutott) Tóth Zsuzsanna (8.A),
országos 28. hely, 214 pont (döntőbe jutott) Halász Dorka (8.B),
(I. alkalmazás kategória ) 2. forduló,
244 pont Farkas Marcell (9.Ny/AJTP) Felkészítő tanár: Takács Imre

250 pont Suszter Ágnes (10.C),
253 pont Tóth Anna (10.A) Felkészítő tanár: Takács Imre, Csató Endre


Informatika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (I. alkalmazás kategória ) 2. forduló,
264 pont Robotka Adrián (12.c),
299 pont (3. fordulóba jutott) Pál Diána (11.h) Felkészítő tanár: Takács Imre


Gratulálunk!

Gratulálunk!