átváltás akadálymentes nézetre
1. kép

STRASBOURG – 2. FELVONÁS

Iskolánk második alkalommal élhetett a lehetőséggel, egykori tanítványunk, Kurusta Zsolt és kis csapatának köszönhetően, hogy a strasbourgi Európa Parlamentben az Euroscola programon részt vegyen.
A kaland 24 diákunk számára október 27-én hajnalban indult. Első állomásunk Prága volt, ahol a belvárost esti kivilágításban csodálhattuk meg, másnap pedig egy felejthetetlen napot töltöttünk el a reggel még kicsit ködös, hűvös, de napközben ragyogó napsütéses Várnegyedben, a Károly-hídon és a nappali megvilágításban is gyönyörű belvárosban.
Csütörtökön újra útnak indultunk végső célunk felé. Kora délután érkeztünk meg Strasbourgba, a kis francia „ékszerdobozba”. A délutánt a székesegyház, a nyüzsgő kis üzletek és a bámulatos hangulatú házak között töltöttük. Lenyűgöző volt!
A szálláshely elfoglalása után még sokat beszélgettünk az élményeinkről. Hamar nyugovóra tért kis csapatunk, mert tudtuk, hogy izgalmakkal és sok munkával teli nap vár ránk másnap. Pénteken 8:00-ra „szólt” a meghívónk az Európai Parlamentbe, ahol a biztonsági ellenőrzést követően reggeliztünk, majd megkezdődött a „képviselői” munka.
Plenáris ülés, bizottsági ülések (Környezetvédelem, Fiatalok foglalkoztatása, stb.), Eurojáték, újabb plenáris ülés, ahol előterjesztések, szavazás követték egymást, majd felhangzott az EU himnusza és véget ért a fárasztó, dolgos parlamenti nap.

Nagyon jó hangulatban töltöttük el utolsó esténket egy finom vacsora mellett.

Az élmény leírhatatlan, a hangulat tökéletes volt! Remélem, lesz még lehetőség arra, hogy mások is tapasztalják, milyen élmény a „nagy képviselők” munkáját végezni, még ha csak egy napig is!

Szalontainé Batta Barbara
angol nyelvtanár


Három (négy) ország öt nap alatt, azaz Euroscola 2015

Hogyan lehetséges az, hogy az ember az egyik nap még Földes-diák, a másik nap egyszerű turista, majd parlamenti képviselő? Nos, ehhez nem szükséges semmi egyéb a kiváltságnál, hogy valakit beválogassanak az Euroscola magyar – jelen esetben földeses – delegációjába. A 2015-ös őszi szünetet még egyszerű Földes-diákként kezdtem. Mégis tudatában voltam annak, hogy pár nappal később nem mindennapi utazásra indulok, melyet már fél éve beharangoztak nekünk. Emlékszem, két éve, mikor két osztálytársamnak nyílt lehetősége egy ilyen útra, hogy irigyeltem őket. És végre engem is a csapatba válogattak. Hihetetlenül örültem, hogy a Modell Európa Parlament ülései után végre élőben is lehetőségem lesz látni, hol dolgoznak a „nagyok".

És azon a bizonyos október 27-én elindultunk. Mint utunk során minden korai indulásnál, 4:30-kor. Szalontainé tanárnő ezt nemes egyszerűséggel úgy indokolta, hogy „így könnyebben megjegyzitek, mikorra kell a busznál lenni”. Mivel az Euroscola nap csak október 30-án volt, így először egy kis kitérővel Prágát vettük célba. Így lettünk hirtelen Földes-diákokból clichés turisták, akik mindent lefényképeznek. Prága – és ezt minden túlzás nélkül állíthatom – mindenki elvárásait tökéletesen beváltotta. A Hradzsin és az óváros gyönyörűsége a történelem szerelmesei számára zarándokhelyet jelentett, és aki kicsit szórakozni vágyott, az is megtalálhatta a maga helyét a sör fővárosában, persze szofisztikált keretek között. Másnap egy újabb félnapos utazás várt ránk, mielőtt megérkeztünk Strasbourgba.

Ez a város maga a lezsugorított Elzász-Lotharingia, hiszen a franciák éppúgy igényt tartottak rá sokáig, mint a németek. És annak ellenére, hogy a város Franciaországhoz tartozik, Németország jellegzetes építészeti stílusa, a Fachwerk olyan szinten rányomja a bélyegét, hogy az ember nem mindig tudja eldönteni, hol is van. Ennél a városnál jobb helyet keresve sem találhattak volna egy, a nemzetek közötti együttműködést megtestesítő szervezet, az Európai Unió székhelyének számára. Másnap ezt a bizonyos székhelyet kívül-belül megismerhettük, az „Euroscola nap” keretein belül. Megtapasztalhattuk, milyen is politikusnak lenni az Európa Parlamentben.

Az a bizonyos október 30-a emlékezetes nap volt valamennyiünk számára. Még mielőtt beléphettünk volna, már lenyűgözött minket Strasbourg szépsége ködben, illetve az Európa Parlament magasztos épülete. Egy rövid regisztráció után finom reggeli várt minket. Majd a megnyitó következett. Itt, mint később megtudtuk, a legjobb nyelvtudással rendelkező politikus, aki a kérdéseinkre válaszolt, nem máshonnan származott, mint Magyarországról. Ezt követően bizottsági üléseken aktuálpolitikai témákat vitattunk meg, mint a fiatalok munkanélkülisége, vagy a migránskérdés. Sajnos azt tapasztaltam, hogy a válogatott európai fiatalok nem rendelkeznek mind olyan rálátással a politikára, mint mi. Ennek ellenére élmény volt velük dolgozni. A létrehozott határozati javaslatokat a plenáris ülésen tárgyaltuk meg, szavaztunk és szerencsére a legtöbb javaslat átment. A nap zárásaként az ebédidőben már megkezdett Eurojáték döntője következett, melyben sajnos, delegációnk nem ért el sikereket, de mentségünkre szóljon, hogy a megoldandó feladatsor felért egy Zámborszky tanár úr féle fizikadolgozattal. Azok pedig köztudottan nehezek, még a fizikás osztályoknak is.

A rendezvény maga eredményes volt, mégis egy nehézséget még elénk állított. A közel 17 órás hazautat. Persze ezt a Csillagok háborúja maraton, amit a buszon néztünk egy kicsit feldobta, bár erről nem nyilatkozhatok minden delegálttársam nevében.  Az erő mindannyiunkkal velünk volt és sikerült hazaszenvednünk magunkat. Feledhetetlen élményekkel tértünk haza az útról, mely négy országot is érintett. Csehország, Németország, Franciaország majd Ausztria után újra visszatértünk rendes életünkhöz és újra Földes-diákokká váltunk. De mint tudjuk, a hősök köztünk élnek (amikor éppen nem a kampányt nyerik meg) és nem tudhatjuk, kit merre fog sodorni az élet, de bizton állíthatom, hogy az Euroscola delegációjából sokan indulhatnak jó eséllyel politikai pályán.

Szunyogh Örs Péter, 12.H


 

A kiutazók névsora

Ambriskó Eszter 11. H, Ágh Norbert 11. H, Benkő Glória 11. H, Bubenkó Lilla 10. H,
Kiss Dorina 10. H, Kiss Péter 11. H, Kondás Zsuzsanna 10. H, Kovács Zsófia 10. H,
Köteles Ádám 11. C, Muri Levente 11. H, Nagy Bence 11. H, Nagy Klaudia 10. H,
Palásti Bálint 12. C, Petrik Eszter 11. H, Poncsák Ákos 10. H, Révy Gábor 12. C,
Schultz Gellért 12. C, Soós Gergő 10. H, Szabadfalvi Dániel 11. H,
Szunyogh Örs Péter 12. H,
Taskó Levente 12. C, Téglás Anna 12. B,
Tóth Réka 10. H és Vadon Enikő 10. H 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuális eredmények

 • Bolyai Természettudományi Csapatverseny

  megyei 4. helyen végzett

  Bálint Barnabás (8.B), Fazekas Dávid (8.B), Leitner-Takács Bende (8.B), Pocsay Bence Máté (8.B)

  Felkészítők: Szepesiné Medve Judit, Szentesi Csilla, Biró István

   
 • Bolyai Természettudományi Csapatverseny

  országos fordulóba jutott

  Bódi-Máté András (8.B), Csoma Hunor (8.B), Dombovári Máté (8.B), Gulyás Péter (8.B)

  Felkészítők: Szepesiné Medve Judit, Szentesi Csilla, Biró István

   
 • Kémia - Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny I. kategória

  2. fordulóba jutott

  Tóth Petra Lili (12.B)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Kémia - Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny I. kategória

  2. fordulóba jutott

  Nagy Dávid (11.B)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Kémia - Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny I. kategória

  2. fordulóba jutott

  Bodor Zétény (11.D)

  Felkészítő: Endrész Gyöngyi

   
 • Irinyi János Országos Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Török Hanga (9.D)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Szabó András (10.B)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Rácz Kata (10.B)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Nagy Hunor (9.D)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Molnár Benedek (9.D)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   

Gratulálunk!