átváltás akadálymentes nézetre
1. kép

Komplex tehetséggondozás, természeti és kulturális értékek őrzése a Földes Médiaműhelyében

NTP-KNI-19-0027

Média-anziksz

Örömmel jelenthetjük, minden tavaly megfogalmazott tervünket sikerült megvalósítanunk. Az elmúlt egy év is sok érdekes és izgalmas feladattal, remek csapatmunkában, sok vidámsággal telt el. Folytattuk értékmentő tevékenységünket, az audiovizuális emlékgyűjtést, a Földes tehetségeinek bemutatását csakúgy, mint gimnáziumunk számtalan programjának dokumentálását képekkel, filmekkel. Bizonyíték erre Évkönyvünk több mint ezer fotója és több tucatnyi beszámolója is.

1111111 

 

Ezt az évet több kis anzikszban – a szó látképes postai üdvözlőlapot jelent – szeretnék bemutatni.

 

Elismerések

A Földes Honismereti és Média Műhelye kiemelkedően szerepelt a Magyar Néprajzi Társaság Néprajzi Gyűjtő Szakosztálya VII. TRADÍCIÓ Országos Néprajzi Gyűjtőpályázatán. Az utolsó bükki mészégető c. filmünk és pályamunkánk az 1. helynek megfelelő Kiváló minősítést érte el. A film és a pályamunka készítői: Kalocsai Édua 10.D és Suszter Ágnes 11. C osztályos tanulók. Mentortanárok: Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet és Erdődi István. A Csipkeverő c. filmünk és pályamunkánk pedig „figyelemre méltó” minősítéssel dicséretet kapott. A pályamunka készítői: Dús Zsuzsanna, Bodgál Krisztina 8. A és Melcher Máté 12. D osztályos tanulók. Mentortanár: Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet. Mind a két pályamunkát a szakmai zsűri arra is érdemesnek találta, hogy a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumában helyezze el. Ezen kívül az a megtiszteltetés ért minket, hogy május közepén az országosan elismert szakemberekből álló bírálók felkértek, hogy Honismereti és Média Műhely tevékenységéről és eddigi eredményeiről készítsünk összefoglalót a Honismeret c. folyóirat számára. Mely összefoglaló a folyóirat 2020-as első számában meg is jelent.

111

 

Kiállítások – Bóta Pista – Daróczi Csaba
A Földes-diákok sokszínű tehetségére egy újabb szép bizonyíték: a fotó- és média szakkör egyik tagjának, ifj. Bóta Istvánnak a természetfotóiból nyílt szeptemberben kiállítás a Miskolci Egyetemen. Istvánnak ez már nem az első kiállítása, fejlődésének ívét szépen nyomon követhettük a Kulturális napokon és a Földes évkönyvekben. A kiállításon már több országos fotópályázaton díjnyertes kép is szerepel. A kiállítás megnyitójára a fotó- és a média szakkörös diáktársakkal együtt érkeztünk. István mentora, Erdődi István tanár úr, a fotószakkör vezetője. A kiállítás létrejöttét a Bükk-Térség Fenntartható Vízkészletgazdálkodásért Közalapítvány és a Miskolci Egyetem is támogatta.
1111

Tehetséges földesista diákokat bemutató sorozatunkban, Istvánról készült film, a felvételeket időben elkezdtük, a jó hangulatú csapatmunka sajnos hosszabb szünetre kényszerült a koronavírus járvány miatt. De örömmel jelentjük, hogy elkészült és az alábbi linken meg is tekinthető.

11111

 

„A korábbi évekhez hasonlóan idén is aktívan működik iskolánkban a fotó-és médiaszakkör. Év elején sok új taggal bővültünk szerencsére, így még több területet érint a szakkörök tevékenységi köre. Akárcsak a tavalyi évben, idén is megnyertünk egy pályázatot, melynek keretin belül ismét mehetünk kirándulni és remek előadásokat hallgathatunk meg.
Ez évben legelőször a Miskolci Egyetemre mentünk ki, ahol egyik iskolatársunk, Bóta István kiállítását tekintettük meg. Itt szokás szerint sorra vettük a képeket és megvitattuk a pozitívumokat és az esetleges negatívumokat.
A fotószakkörön, minden szerdán délután, egymás képeit értékeljük és a fotózás elméleti részét tanuljuk, például azt, hogy melyik színt milyen időben érdemes fotózni, vagy, hogy egyáltalán melyik napszakban kell fotózni. Ezen kívül minden évszakban elmegyünk terepgyakorlatra, általában Szlovákiába. Illetve mindig ki tudunk próbálni valami újat, például a Magyar kultúra napja alkalmából iskolánkban állított ki a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. Ennek hála kipróbálhattuk magunkat a tárgyfotózás terén is.
1111

Idén télen volt szerencsénk találkozni Magyarország egyik leghíresebb természetfotósával, Daróczi Csabával, aki Bükkszentkereszten terepgyakorlatot tartott nekünk. Ez nagyon tanulságos program volt, kipróbálhattunk objektíveket, betekintést nyerhettünk a drónfotózás rejtelmeibe. Daróczi Csaba sok „kulisszatitkot” és apró trükköt is elárult, így új eszközökkel felfegyverezve térhettünk haza. Ráadásul épp ebben az időszakban volt Daróczi Csabának egy kiállítása iskolánkban, Folyók gyermeke, Kiskunság címmel, amit előtte meg is tekintettünk Erdődi tanár úrral, aki részletesen elemezte nekünk a képeket.” Kalocsai Édua 11. D
111111

A pályázat jóvoltából egy drónnal is bővült eszköztárunk, úgyhogy a drónfotózás és filmezés rejtélyeibe is belekóstolhattunk. Izgalmas terület, még tanuljuk.

Annuska néni mesél
Folytattuk az audiovizuális emlékgyűjtést is. Interjút készítettünk a 93 éves Gálffy Annával. Annuska néni Erdélyben, Aranyosszéken, Mészkőn és Harasztoson élt, él. Fiánál töltött néhány hetet Gyömrőn, itt látogattuk meg. Annuska néni több évtizedet letagadhatna a korából, testi és szellemi frissessége csodálatra méltó. Szívesen mesélt nekünk gyermekkoráról, felidézte, milyen is volt a karácsony egy kis faluban, Erdélyben, az 1930-as években. Szép és megrázó történeteket hallhattunk arról, hogyan élte meg Annuska néni és családja azt az időszakot, amikor a második bécsi döntés hatására Magyarországhoz visszakerült Észak-Erdély. Megtudtuk, hogy mik is voltak azok a határbeszélgetések. Felidézte Annuska néni a második világháború borzalmait, de talán még ennél is megrendítőbb és elgondolkodtatóbb volt, amikor arról mesélt, hogyan élte át ő és édesanyja azt, amikor mindenüket elvesztették, „kulákként” kitelepítették őket. Megtudtuk azt is, hogy milyen a kisebbségi lét, milyen volt például Ceausescu idején magyarnak lenni Erdélyben.

1 2

„A médiaszakkör keretein belül a további évek hagyományaihoz hasonlóan interjúkat készítünk idős emberekkel, akik átéltek valamilyen történelmi eseményt, valamint tehetséges diáktársainkat is meginterjúvoljuk. Az idén már készülőben van egy film egy több mint 90 éves erdélyi hölggyel, és Bóta István iskolatársunkkal is. Tervben van még egy riport egy, az ’56-os forradalmat átélt nénivel is.
A fotó-és médiaszakkör az iskola életében is aktívan részt vesz. Rendszeresen fotózzuk és videózzuk az iskolai rendezvényeket, például a bált vagy a kulturális napot. A kulturális napon mint versenyzők is részt vehetünk, hála a film-és fotópályázatnak. Ezekkel a pályázatokkal mindenki nyer, mert a nyilvános értékelésen, amin bárki részt vehet, megbeszéljük a beadott pályázatokat, hogy az adott kép vagy film miért kapott díjat, miért azt kapta, amit vagy éppen miért nem. Erre az évre még rengeteg tervünk van, kirándulások és terepmunkák, reméljük ezek meg is fognak valósulni.
Szeretettel várjuk régi és új tagok csatlakozását!” Kalocsai Édua 11. D

„A média szakkör az évek múlásával egyre közelebb és közelebb kerül hozzám. Jó érzés megörökíteni meghatározó pillanatokat másoknak, másokért. A fotós szakkörrel is egyre barátibb a viszonyunk, rengeteg közös programot biztosítanak számunkra tanáraink, melyek által lehetőségünk van megismerni egymást.” Bócz Amanda 10. E

A Média és természetfotó szakkörök meghívására 10 év az Andok tetején – Magyar klímakutatás Dél-Amerikában címmel tartott rendkívül érdekes előadást Nagy Balázs nemzetközileg elismert klímakutató, a Földgömb c. lap szerkesztője, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatóhelyettese, egyetemi docense, a Földes öregdiákja. Nagyon sok érdekes információt megtudtunk arról, hogy mi történik az Andok felszín alatti jegével a klíma változásának következtében. Hallottunk a geoelektromos, a meteorológiai mérésekről, az üledékvizsgálatokról, a planetológiai és mikrobiológiai elemzésekről, melyek a 6000 m fölötti magasságban néha bizony lefagyott ujjakkal, nagyon komoly fizikai megpróbáltatásokkal is járnak. A nagyon érthetően megfogalmazott szakmai előadást, sok élmény megosztása és szuggesztív előadás tette még izgalmasabbá. Az előadást követően Nagy Balázs a szakkörösökkel a fotós és filmes tapasztalatait is megosztotta egy kötetlen beszélgetés során.
111111

A Karancs- és a Nógrád-Gömöri bazaltvidék természeti csodáival és történelmi érdekességeivel ismerkedtünk a Földes természetfotós és médiás diákjaival közösen. Múlt heti előadónk Nagy Balázs, nemzetközileg elismert klímakutató, a Földgömb c. lap szerkesztője, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatóhelyettese, egyetemi docense, a Földes öregdiákja volt a program összeállítója, remek előadókészségű szakmai vezetőnk, akitől rengeteg izgalmas és érdekes dolgot megtudtunk. Először a " magyar Badland"-hez túráztunk el. A vulkánkitörés törmelékes anyagán kialakult különleges felszín, - az észak-amerikai és a kappadókiai "rossz földek" - látványos és egyetlen hazai példáját csodáltuk meg, a szemerkélő eső sem tántorított el minket. Majd Salgó vára következett. Az egykori bazaltbányász-település fölött magasodó erősség egy valaha volt vulkán kráterszegélyén épült, de köd és szürkeség fogadott minket. Ám, ahogy azt már sokszor megtapasztaltam, az elszántságot és az igazi érdeklődést jutalom kíséri, feltámadt egy kis szél és először csak pászmákban, majd teljes szépségében kitárult előttünk a nagyszerű látvány, a gyönyörű kilátás a tágabb környék (Börzsönytől a Mátráig) összes magaslatára. Csak úgy kattogtak a fényképezők, hogy megörökítsük ezt a különleges látványt. A szemközti magaslat, a somoskői vár és a bazaltorgonák volt a következő állomásunk. Végül pedig a "a palóc Grand Canyon" következett. Egy valódi, mély szurdok a Karancs-vidéken. Az út során a történelmi érdekességekről Erdődi István tanár úr, „Görbeország” irodalmáról, a palóc nyelvjárásról és néphagyományokról pedig én (Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet) meséltünk. A diákok szerint és szerintünk is nagyon tartalmas, remek út volt, köszönet érte Nagy Balázsnak és az NTP-KNI-19-0027 - Komplex tehetséggondozás, természeti és kulturális értékek őrzése a Földes Média és fotóműhelyében pályázatunknak.

1111111111

A honismereti és médiaműhely értékőrző, értékmentő és értékteremtő munkáját ebben az évben is támogatásra érdemesnek találta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NTP-KNI-19-0027 Komplex tehetséggondozás, természeti és kulturális értékek őrzése a Földes Médiaműhelyében című pályázatunk segítségével új eszközökhöz és lehetőségekhez juthattunk, juthatunk.

Ezúton is köszönöm a honismereti és médiaműhely, valamint a fotószakkör tagjainak és mentortársamnak, Erdődi István tanár úrnak a sok munkát, jó volt ebben az évben is ilyen remek csapattal dolgozni, alkotni.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet
a honismereti és médiaműhely mentortanára

emmi ntp tam

Aktuális eredmények

 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Szlivka Mihály (9.B)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Szabó András (9.B)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Fürjes Evelin (9.D)

  Felkészítő: Szepesiné Medve Judit

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Töttös Maja (9.D)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Nagy Dávid (10.B)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Kádas Olivér (9.D)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Jankovics Gábor (10.B)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Homolya Dániel (10.B)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Gyurján Lujza (9.D)

  Felkészítő: Fóris Tímea

   
 • Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

  megyei fordulóba jutott

  Mágocs-Bahur Szente (10.D)

  Felkészítő: Endrész Gyöngyi

   

Gratulálunk!