átváltás akadálymentes nézetre
1. kép

Komplex tehetséggondozás a Földes Ferenc Gimnáziumban

NTP-INNOV-21-0050

Ha a kedves érdeklődő végiglapozza a Földes Évkönyveit, figyelemmel kíséri Facebook oldalainkat fotók ezreivel és filmek tucatjaival találkozhat, ez a fajta filmes, képi és írott dokumentálása gimnáziumunk igen gazdag tudományos, kulturális és sportéletének a szakkörünk egyik, de korántsem egyetlen tevékenysége.

 

Nézzük végig közösen mi mindennel foglalkoztunk, milyen értékeket őriztünk, mentettünk és teremtettünk az elmúlt majd’ egy évben, haladjunk 2021 novemberétől időrendben:

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra emlékezve, a történelemórákon azt a megrázóan szép filmet tekintették meg, iskolatársaink, melyet néhány éve készítettünk. Egy akkori diák dédnagymamája, özv. Sári Albertné Béres Erzsébet mesélt nekünk. A 93 éves Erzsike néni a malenkij robot túlélője, évtizedekig hallgatott azokról a szörnyűségekről, amelyeket fiatal lányként átélt, de ebben a filmben a dédunokának és nekünk mesélt.

Folytattuk az audiovizuális emlékgyűjtést is. Az 1950-es évekről és 1956-os emlékeiről mesélt a műhely tagjainak Molnár Györgyné Dr. Etlényi Edit. Az interjúról részletesebben az Évkönyv Emlékhíd generációk között pályázatot bemutató fejezetben szólunk.

 

Galambos Dávid 10. C-s műhelytag is készített egy kedves kisfilmet, Minden szava arany címmel egy szépkorú rokonával.

Decemberben Christmas-partyt tartottunk. Régi hagyományunk, hogy ezen a napon diákjaink változatos produkciókat mutatnak be a tanult idegen nyelven. Az angol német, francia és orosz nyelven előadott versek, énekek mellett táncok, újragondolt német nyelvű Piroska és a farkas-film és az ünnepkörhöz kapcsolódó Kahoot-játék is színesítette az előadást. A Christmas-partyról sok-sok képet készítettek a média szakkör tagjai, Péderi Gabriella és Traczik Dorina, film is készül Hatvani Eszter és Galambos Dávid jóvoltából.

2022-ben egész hetes programmal készültünk a magyar kultúra napjára. A fennmaradt kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 199 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be szent dalunk, a Hymnusz megírását. A Földesben erre az eseményre ezen a héten több programmal, rendezvénnyel is emlékeztünk. Mi, itt a Földes Ferenc Gimnáziumban nemcsak ezen a napon, hanem az esztendő minden napján hivatásunknak tekintjük a tehetségek felismerését, gondozását, segítését, olyan lehetőségek megteremtését, ahol az alkotó szellem, a művész megmutatkozhat. Kiállításaink mellett ilyen lehetőség a földesisták számára például az iskolaújságban, a Téglában való publikálás. Miért kapta éppen ezt a nevet, kik a szerkesztők, alkotók? A média szakkör által készített kisfilmben minderre választ kaphatunk.

A médiaműhely egyik fő vállalása az értékőrzés, értékmentés, a régi mesterségek megismerése. Egy mára már ritka foglalkozással, a kosárfonással is megismerkedtünk. Makkai Zsóka Gránátalma-díjas népi iparművész bevezetett minket a kosárfonás rejtelmeibe, a különleges szakma múltjával, jelenével, szakkifejezéseivel és alapfogásaival is megismertetett minket.

Lassan az is hagyomány az iskolánkban, hogy Márta Elzita tanárnő, keramikus irányításával kerámiafoglalkozáson vehetnek részt a hetedikes földesisták. Az így elkészült műalkotásokat tanárnő később kiégeti és az alkotók ajándékba meg is kapják.

Egy különleges filmet, verses összeállítást is készítettünk, Titkos helyeken címmel a 11. A osztályosai előadásában. Valóban, gyönyörű - és felújításra váró - iskolánk legtitkosabb zugaiban forgattunk. A film operatőre, vágója és rendezője, a média szakkör tagja, a szintén 11.A-s Hatvani Eszter volt.

Néhány „így készült kép”:

A titkos helyeken film 11. A-s alkotóival - kicsit jutalomként - különleges élményben volt részünk, egy remek hangulatú főzősuliban jártunk, Palácsik Attila és Mandzák Béla séfek irányításával nagyon finom ételeket készítettünk és fogyaszthattunk el. Különleges mesterfogások, remek történetek, nagy nevetések, jó csapat és finom ételek, mi kellhet még?

Földes Kulturális nap. Az országosan is elismert jógyakorlat 27 kategóriája a legváltozatosabb művészeti és tudományos ágakat öleli fel, mindenütt megmutatták tudásukat, tehetségüket a Földes diákjai. Hatalmas köszönet a fellépőknek, a felkészítő tanároknak, a diák- és tanárzsűrik tagjainak.

A tökéletes hangzást nagyban segítette, hogy megérkeztek azok az eszközök, melyekkel a Nemzeti Tehetség Program - NTP-INNOV-21-0050 "Komplex tehetséggondozás a Földes Ferenc Gimnáziumban" című pályázata – segíti iskolánkat.

Séta – játék – beszélgetés – nevetés – okos gondolatok – főhajtás és sok-sok, és még annál is sokkal több kultúrtörténeti ismeret, így összegezném a honismereti-, média- és fotószakkör tanulmányi kirándulását.
Első úti célunk Gödöllő volt, a buszon – ahogy a szakkör kirándulásain már régi hagyományunk – Erdődi István tanár úr és én, Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet tartottunk idegenvezetést. Meséltünk az 1933-as gödöllői cserkészdzsemboriról (szinte első kézből, nagyapám jelent volt fiatal fiúként), a gödöllői Grassalkovich-kastély történelemben játszott szerepéről, az épület- és a park jellegzetes stílustörténetéről is. Majd egy budapesti fotófesztivál nyitókiállítását, - Strand az egész világ - néztük meg, nemcsak fotósszemmel a Műcsarnokban. Izgalmas, gondolatébresztő és kicsit megosztó a kiállítás. Martin Parr, az európai kortárs fotográfia egyik legismertebb képviselője, a mindennapi élet jelenségeinek kutatója, krónikása. Főbb témái a rossz ízlés, a gyorsan változó értékek, a nemzeti sajátosságok, a sztereotípiák és a tömegkultúra ellentmondásai. Ha a képben a történetet és magunk másokról alkotott sztereotípiáit is látjuk, van miről beszélgetni a kiállítás kapcsán. Egyik tanítványom fogalmazta meg szellemesen: „Strand az egész világ és strandoló benne minden férfi és nő”. Maradtunk a modern gondolatok megvalósulásánál és következő állomásunk a Magyar Zene Háza volt, majd pedig egy kis időutazással a Millennium korával és a Városligetben található számos emlékével ismerkedtünk. Majd egy belvárosi sétával az Országházhoz és az Összetartozás Emlékhelyéhez érkeztünk. Belefért ebbe a gyönyörű napsütéses, virágbaborulós tavaszi kirándulásba múlt, jelen jövő, önfeledt játék (diák is, tanár is) a Magyar Zene Háza melletti zenei játszótéren csakúgy, mint gondolkodás a gyorsan változó és a tartós, nemzedékeken, nemzeten át fennmaradó értékekről.

A tehetség ünnepe – Földes-est a Miskolci Nemzeti Színházban.

Stílusvariációk címmel a Földes fotó- és média szakköröseinek fotóiból szerveztünk kiállítást a Földes Galéria folyosóján.

Fecske Csaba József Attila-díjas költő is a vendégünk volt. „A lepréselt virágok kertésze” ahogy egy beszélgetés során önmagát nevezte, nagyon sokat mesélt nekünk. Felidézte szögligeti gyermekkorát, költőként első szárnypróbálgatásait, kedves költőit, íróit. Olvastunk fel kedves verseiből, és beszélgettünk arról az elmélyült, önmagára figyelő különleges hangulatról, folyamatról, amiben megszületik egy költemény. Szó volt versformákról, rímekről, szép költői képekről, metaforákról és arról is, hogy ma már inkább szabadverseket és novellákat ír. A diákok kérdésére felidézte gyermekkorának, az 50-es éveknek nehézségekkel teli időszakát és azt is, hogy hogyan érkezett az 56-os forradalom híre a falujába.

Folytattuk – most csak kisebb csoportban - a Földes média- és fotószakkörének kultúrtörténeti séta programját. Deszkatemplom – Deszkatemető – Hősök temetője – Tetemvár volt az útvonalunk. Ez utóbbi név onnan ered, hogy az 1600-as évek első harmadában dúló pestisjárvány elhunytjait magasra hantolt tömegsírba temették, mely területet előbb Csontvár, majd Tetemvár néven illettek. A szép, kalotaszegi motívumokat őrző Deszkatemplomnál nemcsak a templom történetével, hanem a zsindelyezés mesterségével is ismerkedtünk. Az árnyas temető fejfái és családi kriptái is sok titkot őriznek, erről is meséltünk kollégámmal, Erdődi Istvánnal. A Hősök temetőjének történetét is megismertük, ide azonban ezen a sétán nem jutottunk be. Majd a Bábonyibércen, mintha nem is egy-két lépésre lennénk a nagyvárostól, idilli volt a táj. Annál elkeserítőbb látvány fogadott minket a visszautunk során, a Tetemváron. A valóság sok arcával ismerkedtünk, de fontosnak tartjuk, hogy a kultúrtörténeti ismereteken kívül, a szociális érzéket, az empátiát és a felelős gondolkodás képességét is erősítsük tanítványainkban.

Tehetségnap a Földesben. Szép hagyományunk a tanév végén az FFG Virtuózok koncert megrendezése. Most a zeneszámok között a Földes média és fotó szakkörének filmjei is bemutatásra kerültek. Több diákunk többszörös tehetség, hiszen a tudományok mellett a zene, az irodalom és a filmművészetekben is jártasak, sikeresek.

 

A 2022/23-as tanév ősze
Mi kötheti össze a Kárpát-medence kerámiáit és népi hagyományait Gül Baba rózsáival, a függőágyban heverő Ferenc Józseffel és az ’56-os forradalom emlékeivel? A Földes Honismereti, média és fotószakkörének értékőrző tanulmányi kirándulása Budapesten. A fő célunk az új Néprajzi Múzeum világviszonylatban is lenyűgöző gyűjteményeinek és új épületének megismerése volt. A „Megérkeztünk” című kiállítás mindannyiunkat lenyűgözött izgalmas sokszínűségével és szokatlan, de remek felépítésével, ahogyan a kerámiatér is. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek. Innen utunk a Rózsadombra, Gül Baba Türbéjéhez, majd a közeli térre, Mansfeld Péter emlékművéhez vezetett. Utunk során megismerkedtünk a Margit és a Szabadság híd történetével is, ez utóbbin gyalog sétáltunk át.

Sok tervünk vár megvalósításra, készülünk a kulturális napra, tervezünk kirándulást, további értékmentést, audiovizuális emlékgyűjtést és folytatjuk gimnázium életének fotós, filmes bemutatását is.
Nagy megtiszteltetés számunkra, az a felkérés is, hogy a Szülőföldünk honismereti periodikában mutassuk be tevékenységünket.
Nagy öröm számunkra, hogy a honismereti, média-és fotószakkör értékőrző, értékmentő és értékteremtő munkáját ebben az évben is támogatásra érdemesnek találta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NTP-INNOV-21-0050 "Komplex tehetséggondozás a Földes Ferenc Gimnáziumban" nyertes pályázatunk részben a szakkör tevékenységét segíti, részben a Földes komplex tehetséggondozó jógyakorlatának, a Kulturális napnak a megvalósítását támogatja eszközökkel.

A Földes Honismereti és Médiaműhelyének filmjei megtekinthetőek az iskola honlapján a http://www.ffg.hu/tanuloknak/szakkorok oldalon.

Ezúton is köszönöm a honismereti és médiaműhely, valamint a fotószakkör tagjainak és mentortársamnak, Erdődi István tanár úrnak a közös munkát. Mindannyian nagyon várjuk, hogy folytathassuk azt. Reméljük, hogy terveinkből minél több mindent meg tudunk majd valósítani. Mert ötletekből, tervekből nincs hiány.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet
a honismereti és médiaműhely mentortanára

Aktuális eredmények

  • magyar nyelv - Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

    országos fordulóba jutott

    Zsova Levente (12.C)

    Felkészítő: Dr. Vékony Katalin

     
  • magyar nyelv - Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

    országos Kazinczy-érem helyen végzett

    Szabó András (10.B)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Implom Helyesírási Verseny

    megyei 7. helyen végzett

    Földi Dóra (9.D)

    Felkészítő: Berényi Andrea

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    regionális 20. helyen végzett

    Kolozsvári Adél (11.A), Komáromi Adél Alexandra (11.A), Rékó Balázs (11.A), Tetzl Milán (11.A)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    regionális 8. helyen végzett

    Malinkó Dioméd (10.B), Rácz Kata (10.B), Szabó András (10.B), Szabó Zétény Attila (10.B)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    megyei 12. helyen végzett

    Kostyál Gréta Lelle (8.B), Riedlinger Rajnold (8.B), Tóth Emma Luca (8.B), Vermes András (8.B)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    megyei 11. helyen végzett

    Forinyák Anna Vanda (8.B), Galyas Vivien (8.B), Mixtay Mira (8.B), Varga Vanda (8.B)

    Felkészítők: Pólik Magdolna, Túróczyné Bényei Szilvia

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    megyei 9. helyen végzett

    Bálint Barnabás (8.B), Fazekas Dávid (8.B), Kecskés Katalin (8.B), Vascsák Vince (8.B)

    Felkészítők: Pólik Magdolna, Túróczyné Bényei Szilvia

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    országos 54. helyen végzett

    Szeszák Adél (7.A), Szöllősi Tifani (7. A), Szűcs Borka Renáta (7.A), Tóth-Lovász Emma Rebeka (7.A)

    Felkészítő: Szabó Noémi

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    országos 55. helyen végzett

    Császári Kata (7.A), Szepesi Anna (7.A), Zilay Janka (7.A)

    Felkészítő: Szabó Noémi

     

Gratulálunk!